Невена Татић Карајовић – ЈЕДАН ПЕСНИК -ТРИ ПЕСМЕ

Rating: 10.00/10. From 2 votes.
Please wait…


Невена Татић Карајовић је рођена 1971. године у Крушевцу. Пише од  детињства. Дипломирала је 1992. године на Педагошкој академији у Крушевцу. Радила је као учитељица 12 година у ОШ ,,Свети Сава”, Крушевац. Почетком 2007. године се са породицом преселила у Аустралију. Предавала је српски језик у две школе у Сиднеју. У Аустрслији стиче звање васпитача а потом и терапеута за децу са аутизмом и другим неуро поремећајима чиме се и данас бави. Песме и новински чланци су јој објављивани у више портала и зборника. Невена је члан удружења ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ и уредник њихове фејсбук странице и портала Вијести онлајн. Иако далеко, везе са отаџбином су нераскидиве. Мајка је тројице синова.

Представљамо Вам Невену Татић Карајовић, песникињу из Крушевца, која ради и живи у Сиднеју, Аустралија. Сараћујемо са Невеном на нашем порталу и у часопису за поезију ПоезијаСРБ. Да би сазнали више о Невени и како она размишља прочитајте интервју који је дала порталу из Републике Српске – Зворника:

Иначе Невена је учествовала у три програма у Крушевцу које је организовало Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ. Сва три су били у Крушевачком позоришту. То су промоције књига Светлане Ђурђевић и Зорана Јовановића и Песничка сусретања. Погледајте део Песничких сусретања кад смо крушевљанима представили Невену. Уживајте!

У петак 8.12.2017. године у 18:00 сати у Крушевачком позоришту одржана је традиционална песничка манифестација ПЕСНИЧКА СУСРЕТАЊА ПоезијаСРБ. Представили смо поезију песникиња Невене Карајовић-Татић из Крушевца – Аустралије и Љиљане Пантелић из Крушевца. У другом делу сусретања своју поезију говорили су и крушевачки песници: Цица Бацић, Љиљана Татић, Драгослав Мирковић, Даница Рајковић, Ратко Тодосијевић Баћо, Градимир Карајовић, Добринка Почековац, Зорица Шошић Максимовић, Стефан Кнежевић, Љубодраг Обрадовић и Светлана Ђурђевић, а своје афоризме казивали су Михајло Ћирковић и Милица Чоловејић. Погледајте цео члнак и видео снимак догађаја и уживајте.

Невена Татић-Карајовић

Светлана Ђурђевић и Невена Татић Карајовић


Светлана Ђурђевић и Љиљана Пантелић

Невена Татић Карајовић је рођена 1971. године, од дивних родитеља, просветних радника и уметника. Имала је увек њихову подршку и узор у својој мајци Љиљани, такође песникињи. Била је уредник и рецезент Љиљанине прве
књиге посвећене Невенином сину у којој се појавила и једна њена песма. Рецитовала је и певала још као мала у школи, на приредбама и такмичењима.

Њена друга љубав је спорт па је тренирала кошарку и рукомет. Завршила је крушевачку гимназију а потом и Педагошку академију. Била је 12 година учитељица у ОШ ,,Свети Сава“ и за то време се напојило љубављу који ретко ко успе да прими за цео живот. Родила је четворицу синова: Драгана, Матију, Срђана и Марка. 2007. године се са породицом преселила на други крај света, у Аустралију. Исте годуне у Сиднеју стиче диплому васпитача и отвара свој вртић.

Међутим, везе са отаџбином су чврсте, нераскидиве. Ради у 2 школе српског језика у Сиднеју, при цркви Св. Ђорђа у Кабрамати и Св. Николе у Блектауну. Учи мале српчиће расуте по свету нашем језику и писму, причама, предањима, обичајима, јуначким прецима и светлим свецима. У међувремену стиче звање стручног сарадника у школи за децу са посебном потребама и терапеута за децу са сметњама у развоју. Тиме се и данaс бави.

Истовремено, везе са отаџбином постају све јаче и постаје члан удружења Чувари ћирилице као и уредник њихове фејсбук странице и портала вјести онлајн где свесрдно ради на очувању наше културне баштине, пре свега језика и писма за које сматра да су угрожени и да им прети велика опасност по опстанак. Током целог Невениног живота, кроз све промене, радости и туге, провлачило се писање и песма као лек, као одахнуће, спас и спокој. Она пише песме од кад је научила слова и да их слаже у речи и реченице. Своје свеске носи са собом са краја на крај света и све своје љубави у њима.

Невена Татић-Карајовић

 

Погледајте цео чланак и видео снимак догађаја.

 

 

(Прочитано: 521 пута, 1 прочитано данас, Сви чланци прочитани: 784.841 пута)

Аутор: Ljubodrag

Љубодраг Обрадовић је рођен 17.09.1954. године у Треботину, општина Крушевац. Завршио је Економски факултет у Нишу. Живи у Треботину. Радио је у ТП Крушевац, Пореској управи Србије и Културном центру Крушевац, где је био директор и главни и одговорни уредник ове установе. Сада је члан Управног одбора Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и уредник издавачке делатности и сајта www.poezija.rs . Детаљну биографију прочитајте на: www.poezija.in . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif