У ципелама заљубљене жене

Улазим у ципеле заљубљене жене
и умирем
у мору немира.

Све што сам купила у овом животу
Платила сам са много труда и болова.

У ципелама заљубљене жене
Пролазим поред гробова војника
и мислим
тешко на тој земљи која заборавља великане
и на њиховим гробовима
само лишће приче говори.

Улазим у ципеле заљубљене жене
и излазим из своје коже.

Настави са читањем “У ципелама заљубљене жене”

Visits: 237
Today: 2
Total: 1517661

Dok nas ne zaboli

Zrnu je hladno

i zove svog gospodara da ga okupi.

Platan stari

sa cipelama u zemlji.

Slavuj dovodi do praznih kontroverzi

sa vedrim nebom.

Negirajmo svoju ljubav

dok nas prvi poljubac ne povrijedi.

Visits: 51
Today: 0
Total: 1517661

Десет чекори до прозорецот

Правам десет чекори до прозорецот

допирот на завесата

ми ја открива вистината

дождот ги љуби канделабрите.

Со десет чекори се враќам во постела

утре ме чека нов ден

со сончеви поздрави.

Visits: 72
Today: 1
Total: 1517661

Трчање по ветерници

Таму сабјата ја сече наведнатата глава по сто пати

овде работникот не јаде од златна лажичка.

Таму зборот натоварен со емоции сите ги следи

овде на Ескими продаваме мраз.

Кај нас просекот во безбедна зона

просторот со насмевка го затвора.

Кај другите ноќта е бесконечна

додека часовникот на ѕидот

ја одржува во живот.

 

Настави са читањем “Трчање по ветерници”

Visits: 53
Today: 0
Total: 1517661

Множење на среќата

Во долината

видов неоседлани коњи

со сребен сјај на гривите

и со двоглед го доближив

растојанието

меѓу два бакнежи.

Видов дека сакаат да ме грабнат

Настави са читањем “Множење на среќата”

Visits: 41
Today: 2
Total: 1517661

Острво без обале

Ја сам острво без обале
овде исток и запад
се сунчају на истој страни.

У мом дворишту
пролеће долази са мирисом лала.

Деца из комшилуку цепају планину
они праве змајеве од ње.

Ја сам усамљено острво без обале
за добру песму
Треба ми само време и миран сан.

Visits: 40
Today: 2
Total: 1517661

Ja, ti i ona

Napokon danas
vidila sam malo sunca.
Uključio si se
u razgovoru sa samopouzdanjem
koja ih pokorava
sav u strahu,
a ona kupuje vrijeme.

Sto puta sam ti rekla
ne ostavljaj me među vukovima.
Posudila sam oči
od jedne srne.

Ja, ti i ona,
mi smo dijelovi složenog života,
i jednostavna rečenica
koje sam sastavila ljepilom,
jedan okvir bez slike,
slomljena iluzija.

Visits: 25
Today: 2
Total: 1517661

Ненајавена

Ќе ти дојдам ненајавена

како судбина

што неизбежно те чека.

 

Ќе ти се вратам

како стара навика

од која бегаш.

 

Со остар меч

ќе ги тргнам

резбите од мраз

сраснати со твојата душа.

 

Твојот син се раѓа

со виолетови мисли

и цената на среќниот ден

екстремно брзо расте.

 

Ќе се нарекувам

така како што сакам

тогаш кога љубов крадам

Ненајавена!

Visits: 24
Today: 0
Total: 1517661

Mирно море

Сакам да знам како дише

таа твоја прегратка од бранови.

 

Од вино и жито

за тебе правам виножито.

 

Биди ми мирно море

во овие години

само таков те сакам.

Visits: 8
Today: 1
Total: 1517661

Завет од младоста

Те поттиснав на сите фронтови

за да ти докажам

дека оној што се откажал од добрината

никогаш не бил добар.

 

Те сакав многу

те преболував бавно

го корнев секој дел од мојата душа

што те бараше во мноштвото обични луѓе

а беше мој непребол

беше мој завет од младоста.

Visits: 46
Today: 0
Total: 1517661