ЈЕДАН ПЕСНИК – ТРИ ПЕСМЕ – Слађана Бундало

Rating: 10.00/10. From 2 votes.
Please wait…


Слађана Бундало, рођена 20.11.1960. године у Крушевцу. По струци је правник. Писањем поезије бави се дуги низ година. Објавила је две збирке песама, ”Скарлетна туга” и ”Подршка неба.” Збирка ”Скарлетна туга” је добила и почасно место на сајму књига у Трсту. А ”Подршка неба” на београдском сајму књига. Члан је Удружења песника Србије ”ПоезијаСРБ”, литерарног клуба ”Десанка Максимовић” из Цириха и КК ”Душан Матић” из Ћупрује.” Њене песме су саставни део многих међунарoдних зборника поезије и часописа културе. Пише љубавну поезију, поезију за децу, рефлексивне и социјалне песме. Добитник је више награда и похвала на локалном и међународном нивоу.Поред писања упоредо тече и њена сликарска активноcт.
Данас Вам представљамо Вам Слађану Бундало у виртуелном аудио програму ЈЕДАН ПЕСНИК -ТРИ ПЕСМЕ.

Промоција књиге – Слађана Бундало – СКАРЛЕТНА ТУГА

Клуб КЦК, 09.07.2013. године – Промоција књиге СКАРЛЕТНА ТУГА Слађане Бундало. Програм припремила и реализовала Јелена Ђорђевић, а у програму учествовали поред ауторке и Јелена Протић-Петронијевић и Срђан Новаковић – музика.

ПЕСМА У ИНАТ БЕСМИСЛУ

Између педесет песама у књизи СКАРЛЕТНА ТУГА ауторке Слађане Бундало – нема граничника, заправо међунаслова, поглавља, циклуса који одвајају целине. Од прве песме под насловом Имуна па до педесете, насловљене Сину Лазару, сливају се наслови у складу са знаменитом сентенцом ПАНТА РЕИ – све тече. Помињемо хераклитовски наслов једне песме, мада је ту фразу заправо изрекао неоплатоничар Симпликије,средњевековни филозоф, поводом Хераклитовог начина размишљања. Идеја космичке правде присутна је и у књизи Слађане Бундало, зачињена хришћанском трпељивошћу, са друге стране. Ништа изречено, али провучено у подтексту као препознавање греха, различитих нијанси туге до скарлетне насловне, боје крви, можда?Али све тече и у даљини одсјај као нов почетак и предзнак среће… спасава песму, спасава и читаоца и саму ауторку. Вино туге, празник бола, бесконачни ходници неизлаза… ове убитачне метафоре неће нас привући на први поглед , можда. Понуђене су нам да бисмо разоткрили тегобе и тескобе скривене у пећинама сопствене душе…Али трзаји мрака нагло отварају врата душе/Улазе незвани гости/пијани и бахати… треба се изборити са њима… Не вреди бежати, треба се суочити са незваним гостима, Слађана је то урадила у овој књизи, понудила је и читаоцима да учине исто. Њене су песме катарза, опет се враћамо на израз античке поетике, али то је напросто путоказ за разумевање ове књиге која носи више слојева и атмосферу коју треба препознати…Јелена Протић-Петронијевић, Слађана Бундало, Јелена Ђорђевић


СКАРЛЕТНА ТУГА

 

Чекам те у предграђу
изгубљених илузија….
и жељно ослушкујем
дашак последњег
ветра утехе
Моје слутње су се
обистиниле
Ниси умео да препознаш
прoleће у мојим очима
угасио си задњи
жар пламена
запљуснувши га
грубом немарношћу

Моје сузе непрестано теку
док у грудима
одзвања галоп
залуталог коњаника
Крв се помешала са сузама
стварајући симбиозу туге
Каменолом бола грозничаво
одзвања у акустичној соби
угашене среће
Изнемогла машта посрће
немајући снаге
да било шта створи.

© Слађана Бундало

Туга не мора да буде одбојна реч за читаоца, иако знамо да многи читаоци у литератури трагају за менталном и свеколиком релаксацијом, а беже од тзв.мрачних тема и расположења…Туга може бити и елегантна у наслову Слађане Бундало. Пре пола века, једна књига препознатљивог наслова који се памти, освојила је хиљаде, милионе читалаца у Европи, па и у свету… Добар дан туго, ауторке Франсоаз Саган, роман који се још увек чита у једном даху… привукао је поред осталог и насловом који је, можда за то време био прави, са укусом носталгије, меланхолије и романтике… Књига Слађане Бундало настала у овом неухватљивом и недореченом времену, пуном супротности, обливена је и сузама, и смехом, и лутањем и проналажењем светла у мраку свакодневице. Чишћење је један од наслова који наговештава катарзичан, прочишћавајући подухват, онда кад кренемо од себе, од сопствених подрума и поткровља покривених паучином… Уклањам флеке пљунутог морала …каже ауторка… Отпочињем генерално чишћење савести без трунке алкохола… додаје она и подсећа нас на неопходна чишћења душе и тела, околине и међуљудских односа која најчешће избегавамо, али се после њих осећамо много боље.

Неки наслови песама у овој књизи асоцираће нас на дела познатих аутора, а то су:ПРОЦЕС (Кафка), ЗЛИ ДУСИ (Достојевски),или на наслове филмова – Као СЈАЈ У ТРАВИ ( редитељ Елија казан, глумци Натали Вуд и Ворен Бити), РАНЕ (Срђан Драгојевић), РАНИ МРАЗ (име поп групе с краја седамдесетих…). Ове песме кореспондирају са светом и преко тих наслова, огледају се у нашем сећању и надограђују нова искуства, значења, нове детаље… Песма Процес завршава се тако што Ударац чекића означава почетак дуготрајног процеса /Сви су криви и ако се супротно/ докаже. А још једна кратка песма Зли дуси лаконски сведено открива немире који развејавају спокој и разбијају сан, тема
свима позната и неизбежна, у хришћанству представља знак опасности и упозорења. Ауторка се бави питањима етике, морала, метафорички слика контраст између људских слабости, а то су птице склоне ниском лету насупрот дражесној птици што лети преко света, према снагама људскости, стрпљењу, хармонији, светлости…Стварање контраста је кључни стилски поступак који је видљив и у наслову ове књиге. Зашто Скарлетна туга? Да ли то значи да туга у исто време носи и неке ведре, веселе, оптимистичне тонове, као што их носи наранџаста подлога у скарлетно светло-црвеној нијанси? Контраст се понекад претвара у парадокс као у песми Немоћ : Човек који је некад имао крила осећа снажну немоћ. Снажна немоћ је више од парадокса, то је стилска фигура оксиморон, показује осећања и стања која се противе логици, али очигледно постоје. А Песма је вечна, опомиње ауторка, песма остаје после свега, устаје као феникс из пепела… као супротност и инат читавом бесмислу.И… тако спознајемо разлог за писање и појављивање СКАРЛЕТНЕ ТУГЕ, књиге која је
дубоко проживљена и одболована, коју је ауторка дуго слагала у себи да би нам је открила и понудила као пријатељски разговор и као заједничку исповест.

Јелена Протић-Петронијевић

 

 

 

 

(Прочитано: 288 пута, 1 прочитано данас, Сви чланци прочитани: 584.854 пута)

Аутор: Ljubodrag

Љубодраг Обрадовић је рођен 17.09.1954. године у Треботину, општина Крушевац. Завршио је Економски факултет у Нишу. Живи у Треботину. Радио је у ТП Крушевац, Пореској управи Србије и Културном центру Крушевац, где је био директор и главни и одговорни уредник ове установе. Сада је председник Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Детаљну биографију прочитајте на: www.poezija.in . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif