ŽENE SRPSKIH VLADARA – Tomislav Simić

Rating: 10.00/10. From 2 votes.
Please wait…

“Poštovani posetioci, prijatelji kulture!

Čini mi čast da Vas pozdravim u ovom prostoru likovnog genija Milića od Mačve, koji se po njegovoj volji zove “KOSOVO PRVI PRAG SRBIJE” i da poželim da knjiga “ŽENE SRPSKIH VLADARA” Tomislava Simića Kalpačkog, koju večeras promovišemo, ima sličnu misuju kao i Milićeva galerija, a to je čuvanje od zaborava Kosova i Metohije, srca Srbije i uopšte srpske istorije.

Mislim da je grad Kruševac sa ovom knjigom dobio ono što mu kao Lazarevoj prestonici i pripada, a to je privilegija, da sjaj prošlosti čuva i sačuva za pokolenja koja dolaze… Na tom zadatku svakako je i naš Toma Simić, koji zaslužuje iskrene čestitke, a ovom promocijom podržavaju ga i Kulturni centar Kruševac i Radio televizaja Kruševac!”


Ljubodrag Obradović otvara promociju

23.12.2010. godine u Galeriji Milića od Mačve u Kruševcu, ovim rečima obratio se prisutnima Ljubodrag Obradović, direktor Kulturnog centra Kruševac, otvarajući promociju knjiga “ŽENE SRPSKIH VLADARA” Tomislava Simića Kalpačkog.

Promociju je osmislio sam autor knjige, a goste je pozdravio i Slobodan Radičević – glavni i odgovorni urednik RTK, a u realizaciji su kao voditelji učestvovali Gordana Stanisavljević i Aleksandar Grašić, Prof.dr Slobodan Branković kao recenzent, Ivan Bogojević kao izdavač, Mića Živanović i Branko Simić bili su zaduženi za muzički trenutak, a domaćin večeri bio je Nebojša Lapčević…

SONJA – Mića Živanović


Početak promocije


Aleksandar Grašić


Ljubodrag Obradović


Publika


Publika


Ljubodrag Obradović


Slobodan Radičević – glavni urednik RTK


Slobodan Radičević – glavni urednik RTK


Goradana Stanisavljević


Aleksandar Grašić


Voditeljski par: Aleksandar Grašić i Goradana Stanisavljević


Mića Živanović


Mića Živanović


Ivan Bogojević

Nalazimo se, dragi prijatelji, nesumljivo, na najozbiljnijoj kulturološkoj prekretnici. Skepticizam je nagrizao našu dušu. “Živimo novi srednji vek” što bi rekao Berdjajev, ali u jednom uvezenom semantičkom sistemu. Živimo život duhovnih konvertita – bez boje, tona i glasa.

Ali, kultura uvek nadje pukotinu kroz koju se vraća, i po pravilu, nadmašuje naše sposobnosti i prevazilazi sve ono što o njoj govorimo i mslimo. Srpske vladarke, jer o njima je reč, stupale su na presto sa punom verom u sebe. Nasledje njihovih kultura, autonomnost njihove snage, svežina njihove drskosti, dala je jedu finu glazuru i vrednostima koje premašuju naš geografski prostor.

Bile su, i to treba jasno reći, avangarda renesanse, koju smo paradoksalno, kao narod i država prespavali. Bile su, diskretni šarm racionalizma, čiji smo vekovni učenici. Bile su, i težište moderne, mada smo i danas skloni da ne vidimo dalje od rezignacije, od tog muškog pribežišta za kukavičluk.

Naša generacija, dragi prijatelji, odgovorna je za sudbinu naše duhovnosti, ma koliko bili skromni naši kapacueti. I kada se složimo, da je za kulturu nastupilo “poslednje vreme”, nesmemo da zaboravimo daje svaka nesreća plodotvorna – ukoliko je čovek kadar da zlu sreću ponese dostojanstveno, neodričući se sopstvenih vrednosti.

Ako išta dugujemo srpskim vladarkama, to je zahvalnost za jednu permanentnu borbu, pod kojom istina zri i pokazuje se u celosti. Bez njih, ništa ne bi znali o tajnama života, njegovoj paradoksalnoj logici i njegovim neprolaznim vrednostima.

Ivan Bogojević


Prof.dr Slobodan Branković


Prof.dr Slobodan Branković


Tomislav Simić


Tomislav Simić


Intervju sa kolegom

 

(Прочитано: 195 пута, 1 прочитано данас, Сви чланци прочитани: 584.804 пута)

Аутор: Ljubodrag

Љубодраг Обрадовић је рођен 17.09.1954. године у Треботину, општина Крушевац. Завршио је Економски факултет у Нишу. Живи у Треботину. Радио је у ТП Крушевац, Пореској управи Србије и Културном центру Крушевац, где је био директор и главни и одговорни уредник ове установе. Сада је председник Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Детаљну биографију прочитајте на: www.poezija.in . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif