КОНКУРС “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.”

Rating: 10.00/10. From 3 votes.
Please wait…

Поштовани песници, Завршен је конкурс “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.” Резултате конкурса објављујемо данас 20.06.2022. године на овом сајту. До тада све објављене песме за поменути конкурс можете прочитати на једном месту и на адреси: ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.

УЖИВАЈТЕ!

Одлуке жирија на међународном поетском конкурсу под називом “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.”

Гласањем виртуелним путем, преко мејла или телефона у периоду од 16 до 20. 6.2022. године, жири конкурса “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.” у саставу: Светлана Ђурђевић, песникиња – члан; Латинка Ђорђевић, песникиња -члан; Бранко Мијатовић, песник – члан; Драгојло Јовић, песник – члан и Љубодраг Обрадовић, песник – председник, донео је следеће одлуке:

Одрасли песници:

1. место освојио је Љубиша Војиновић Мајсторовски за песму: ВИДОВДАНСКИ САН;
2. место освојио је Јовица Н. Ћорђевић за песму: ОГЊИШТЕ;
3. место равноправно деле:

Млади песници:

1. место освојиo је Михаило Божовић за песму: ВИДОВДАНСКА ЗВЕЗДА
2. место равноправно деле:

Похвалу ПоезијаСРБ за квалитет поезије добили су:

 • Марина Адамовић;
 • Сандра Миладиновић;
 • Јасмина Димитријевић;
 • Мирослав Смиљковић;
 • Душан Комазец;
 • Драган Милошевић;
 • Милан Тривунчић.
 • Слађана Бундало;
 • Љиљана Тамбурић и
 • Боривоје Видојковић.

Остали учесници првог међународног конкурса “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.” добили су захвалнице за учешће на конкурсу.

Све песме можете прочитати и на линку: “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.

Наравно, сви награђени ће добити, после Видовдана, до краја јула 2022. године, виртуелним путем (на свој мејл), ДИПЛОМЕ, ПОХВАЛЕ, ЗАХВАЛНИЦЕ и књиге у пдф-у из издавачке продукције Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ. Погледајте како изгледа радна верзија диплома, похвала и захвалница које је дизајнирао Зоран Станисављевић, а код којих ће се убудуће мењати само година…

Поводом ВИДОВДАНА (28. јун), Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу расписује:

Први виртуелни међународни поетски конкурс, (по други пут за 2022. годину) под називом “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ”


На поетском конкурсу могу бити заступљене све врсте поезије (родољубивe, љубавнe, рефлексивнe, елгије, социјалне и друге врсте) на српском језику на тему “ВИДОВДАН”. Право учешћа имају сви песници у следећим категоријама:

 •  ученици средњих школа и студенти,
 •  одрасли песници из земље и иностранства

Можете учествовати са највише 1 песмом, на тему “ВИДОВДАН”.

Песме се шаљу као видео снимак (mp4) на мејл: vidovdan@poezija.rs и објављују се истовремено у писаном облику на сајту www.poezija.rs у категорији “2. ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ”. Песме на сајту објављује сам песник који учествује на конкурсу у сарадњи са уредником сајта Љубодрагом Обрадовићем и модератором Драгојлом Јовићем.

Приликом снимања Ваше поезије водите рачуна да телефон буде у водоравном положају да би и снимак био водораван.

Радове можете послати у видео формату mp4, односно објавити у писаном облику на сајту www.poezija.rs најкасније 15. јуна 2022. године до 24:00 часова.

Сви радови обавезно треба да садрже податке о аутору (име, презиме, фотографију, место становања, мејл, телефон) као и о школи или факултету и назнаку за  коју категорију шаљете.

Ако имате нејасноћа, питајте на мејл: vidovdan@poezija.rs и добићете одговор од уредника или модератора сајта.

Радови се не враћају. Слањем радова, аутори радова су сагласни да се њихови радови могу објавити без новчане накнаде ауторима, а по сопственом избору објављивача радова и то:

 • у часопису ПоезијаСРБ који излазe двапут годишње (следећи број 18. излази у првој половини 2022. године),
 • на порталу www.poezija.rs,
 • на YouTube,
 • У Антологији песама на тему “ВИДОВДАН” у издању организатора ове манифестације
 • и на другим друштвеним мрежама.

Одлука о добитницима награда (три награде, у свакој категорији) биће донете од жирија у саставу: Светлана Ђурђевић – члан, Латинка Ћорђевић – члан, Бранко Мијатовић – члан, Драгојло Јовић – члан и Љубодраг Обрадовић – председник и објавићемо је на порталу www.poezija.rs до 22.06.2022. године. Добитницима ће награде тј. дипломе и награде у pdf књигама бити уручене виртуелним путем на Email који су у обавези да доставе приликом слање својих радова.

Виртуелну промоцију нисмо успели да одржимо 28.06.2022. године због малог броја видео поезије приспела на нашу адресу. Приспеле видео радове објавићемо до краја месеца јула 2022. године на каналу YouTube , односно уз песму већ објављену на нашем сајту. Победници у обе категорије биће позвани на неку од манифестација Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, која ће се одржати у 2022. години да изговоре награђене стихове и добију награде (диплому и књиге).

Организатори нису у ситуацији да сносе никакве трошкове учесницима конкурса у вези са припремом уметничких радова (видеа и поезије), као ни трошкове доласка и боравка на манифестацији…

 

Још једном Вас подсећамо и (надамо се) појашњавамо:

 • Песме се шаљу као видео снимак (mp4) на мејл: vidovdan@poezija.rs и објављују се истовремено у писаном облику на сајту www.poezija.rs у категорији: “2. ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ”.
 • Песме на сајту објављује сам песник који учествује на конкурсу. Ако има проблема код постављања може контактирати уредника сајта Љубодрага Обрадовића и модератора Драгојла Јовића на мејл: vidovdan@poezija.rs .
 • Виртуелну промоцију нисмо успели да одржимо 28.06.2022. године због малог броја видео поезије приспела на нашу адресу. Приспеле видео радове објавићемо до краја месеца јула 2022. године на каналу YouTube , односно уз песму већ објављену на нашем сајту.
 • Победници у обе категорије (1.средњошколци и студенти и 2. одрасли песници) биће позвани на неку од манифестација Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, која ће се одржати у 2022. години да изговоре награђене стихове и
  добију награде (диплому и књиге).
Наравно, сви награђени ће добити, после Видовдана, до краја јула 2022. године, виртуелним путем (на свој мејл), ДИПЛОМЕ, ПОХВАЛЕ, ЗАХВАЛНИЦЕ и књиге у пдф-у из издавачке продукције Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ.
Чланови жирија објавиће по једну своју песму на тему ВИДОВДАН, која неће бити у конкуренцији за награде…

 

(Прочитано: 961 пута, 1 прочитано данас, Сви чланци прочитани: 610.785 пута)

Аутор: Ljubodrag

Љубодраг Обрадовић је рођен 17.09.1954. године у Треботину, општина Крушевац. Завршио је Економски факултет у Нишу. Живи у Треботину. Радио је у ТП Крушевац, Пореској управи Србије и Културном центру Крушевац, где је био директор и главни и одговорни уредник ове установе. Сада је председник Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу. Детаљну биографију прочитајте на: www.poezija.in . . .

21 мишљењa на „КОНКУРС “ВИДОВДАН – ПоезијаСРБ 2022.”“

 1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 2. Rating: 10.00/10. From 2 votes.
  Please wait...

  Читам приспеле песме за овај конкурс ( чета мала, али одабрана ) и размишљам, како би се Србија
  Вазнела до неба, када би САНУ, државни врх и синод СПЦ имао оволико љубави и вере према отаџбини, као што је имају „песници који небо љубе.”
  Знам да не треба никога осуђивати, али ме интересује штаје следеће на продају? Душа?

  1. Rating: 10.00/10. From 2 votes.
   Please wait...

   Називали су нас одметницима УКС-а, па шта? Нека и јесмо, само останимо то што јесмо и негујмо односе у “Поезија СРБ” као и до сада јер ово нема нико у Србији и много шире. Ускоро ћемо почети и са озбиљнијом едицијом и молим све чланове да то подрже и видећете колико нам домети високи могу бити.
   Подржимо председништво удружења и дајмо свој допринос идејама које нам нуде. Афирмисане позивам да буду ментори младима, а младим песницима да што више пишу и уче, уче… уче и наставе тамо где ми станемо.

 3. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

 4. Rating: 10.00/10. From 2 votes.
  Please wait...

  Све похвале за врхунске песме Даници Димитријевић и Јовици Ђорђевићу. ( мислим на награђене радове.) Мислио сам да ће овај пут бити „ ни по бабу ни по стричевима”, а исто тако сам( наивно) мислио да се неће оцењивати песници, већ само песме, али …

  1. Rating: 10.00/10. From 2 votes.
   Please wait...

   Уважени господине Комазец делим Ваше мишљење, савест ми је чиста, али то не умањује моје разочарање што прихватих да будем у жирију који је овако срамотно гласао.

  2. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
   Please wait...

   Zahvaljujem se u Daničino ime na vasem lepim misljenju.kao majka sam veoma ponosna što je ona osvojila nagradu.retko piše ali mislim da svaka njena pesma u sebi nosi tezinu i jaku emociju.

   1. No votes yet.
    Please wait...

    Ne zamerite, ponosni ste što je Danica nagrađena a u njeno ime, kako vidim, odričete se nagrade koja joj je dodeljena.

    1. No votes yet.
     Please wait...

     Ne ne odriče se nagrade.samo ne ulazi na sajt i ne stigne da komentarise od brojnih obaveza koje ima.hvala svima sto je nagradjena.

     1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
      Please wait...

      Svaka subjektivna odluka, od žirija do suda, je krivično delo.
      Do istine, a samim tim i pravde, se dolazi jedino izvođenjem objektivnih činjenica.

     2. No votes yet.
      Please wait...

      Nije Danica, ali njena mama napisa ” Zahvaljujem se”, dakle “odbijam”.

 5. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  Свако гласање, било ког жирија, је субјективна ствар и може се оспоравати.

  Што рече члан жирија Бранко Мијатовић, није било баш како је он гласао и савест му је чиста, али исто тако савест је чиста и свим осталим члановима жирија који су гласали по својој савести, а резултат није био баш онакав како су они гласали… Јер резултат је само збир свих гласова чланова жирија. https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

  1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
   Please wait...

   Нигде нисам ни рекао ни написао да је требало гласати како сам ја гласао.
   Требало је гласати објективно а не субјективно и ту је оно есенцијално где је жири начинио грешку јер су осим мене сви били више него субјективни. Гласао сам за песме а не за имена аутора, гласао сам за песме које су обиловале стилским фигурама и носиле најјаче поруке…
   Нисмо се успели сложити око најбољих песама а имали смо 25 песама за оцењивање. Шта би било да је, којим случајем, било 250 песама? Погледајмо статус наших “победника” код читалаца и биће свима јасно колико се жири обрукао гласајући субјективно, гласајући по укусу, а “О укусима се не расправља”. Та парола је била и остала највећа демагогија и покриће за манипулисање, јер суштина је у: зна – не зна, уме – не уме, може – не може…
   Ако нисам у праву онда смо гласали за неукус.

   1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
    Please wait...

    Ја сам гласао за најбоље песме по мом укусу, а вољом свих чланова жирија изабране су песме по другачијем редоследу. Али нема љутње… Такав је рад свих жирија, који се може нападати, али се не може мењати… Јер се слободна воља чланова жирија не може мењати.

    Жири у другачијем саставу вероватно би изабрао друге песме… И не би погрешио. Јер заиста већина приспелих песама је добра! По мени…https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 6. No votes yet.
  Please wait...

  Ne pišem poeziju, ali pratim šta drugi pišu, posebno one koji svoje stvaralaštvo predstavljaju preko sajta Udruženja SRB. I kad videh ovoliko kritika, ničim zaslužene, na račun rada, meni nepoznatog žirija, po malo mi je u ustima grko od pisanja uvažene gospode, Branka i Komazeca.
  Pa sve da ste i u pravu gospodo, ovakva retorika ne priliči ozbiljnim, a ja Vas smatram ozbiljnim piscima poezije, zato što izrekoste vrlo oštre reči i kritike, na odluku žirija, a žiri je činilo petoro članova i sabiraju se glasovi svih. I šta je moglo da izazove ovoliku gorčinu i vaš prezir Udruženja koje dugi niz godina radi kao ni jedno drugo. Apsolutno fer i korektno, šansa je data svima podjednako, a ako nešto vama znači evo ja ću kao običan posmatrač reći, vas dvojica gospodo ste najbolji pesnici od kad je veka i sveta, samo se dogovorite ko je bolji i onda smo rešili taj “ogromni greh” žirija.
  Ako Vam pak ne odgovara društvo koje piše i šalje pesme za ovo Udruženje, pa Vas na to niko ne primorava, ni danas ni sutra, a Udruženje će živeti bez svakog pojedinca. Ne zamerite, morala sam da Vam se obratim jer najlakše je kritikovati i ružiti. Pa pesnici su uvek bili veliki i sa perom u ruci i u ocenama rada drugih. Ne kvarite nešto što je dobro, osim ako vam to baš čini posebno zadovoljstvo. A šta beše lepa reč i ljubi bližnjega svoga….
  https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gifhttps://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

  1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
   Please wait...

   Моје песме сам избрисао,
   па изволите показати шта ви знате и колико сте компетентни.

  2. Rating: 10.00/10. From 2 votes.
   Please wait...

   Поштована госпођо или госпођице Вероника, драго ми је прочитати мишљење некога ко не мисли као што ја мислим.кажете да сте се морали огласити? То ми баш и није најјасније, пошто вас нико није приморао на то? Моји коментари немају никакве везе са овим сајтом, који је врхунски, нити са часописом поезије. Значи да сте мало погрешили у свом излагању. Кажете да су употребљене неке оштре речи. Тачно! Да ли сте се ви понекад преречили мало оштријим тоном са неким својим пријатељем? Све песнике са овога сајта доживљавам као пријатеље. Ви ипак не би требало да постављате ултиматум, ко да пише или ко да не пише на овом сајту. То може да одлучи само господин Љубодраг или ја, што се тиче мог случаја. Ви можда само не разумете позадину целе приче, а уплетосте се ко пиле у кучине у ове разговоре. У овим коментарима ни једном речју не поменух своје име, па ми баш није јасан ваш ироничан предлог да мене и Бранка прогласите за најбоље песнике света и века. Ја сам само један песник у покушају. Презир ама баш према никоме не осећам, нити сам га показао, тако да сте и ту мало погрешили. Лепо би било да понекад прокоментаришете понеку песму са овога сајта.
   У сваком случају срдачан поздрав!
   Свако добро вам желим!

 7. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  Dušane, hvala ti na podršci sajtu i časopisu i što pišete za sajt i časopis. Rekoh već da ponekad bude bude i nezgodnih situacija i poteza. Ta ljudi smo!

 8. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  Поштована господо, уважене колеге пјесници, тек сада сам погледао резултате конкурса и сазнао, да је моја пјесма, ВИДОВДАНСКИ САН, освојила прво мјесто, што ме заиста обрадова!
  Прочитах и све коментаре, поводом објављених резултата.
  Молим све вас, за почетак, да спустите тон, а подигнете ниво разговора, као што то и приличи пјесницима. Елем, поезија је умјетност и није лако бити оцјењивач и члан жирија, који мора просуђивати која пјесма је боља или пак лошија. Незахвалан је то посао, свакако! Неко, чини ми се, у коментару рече да би са другим жиријем, вјероватно биле другачије оцјене. Слажем се са тим мишљењем, јер понављам, поезија је умјетност и одређена пјесма се може некоме свиђети више, а другоме ипак мање. То је једноставно тако! Добро је то, што се овај конкурс одржао и што је било у њему, заиста добрих и квалитетни пјесама. Е сада, резултати гласања жирија, увијек се могу довести у питање, али када се саопште, треба их прихватити и ту нема друге! Најважније јесте то, да се поезија поново враћа у живот и да има све већи број квалитетних пјесника, који пишу родољубиве поезију! Управо то је добробит, за нашу отаџбину и за наше друштво у цјелини.
  Дајем за право, господину Бранку и господину Комазецу, на овим коментарима, јер нијесу без основа, али их молим, као и све остале колеге, да останемо сви заједно у даљем раду удружења и афирмацији пјесника и песништва!
  На крају, захваљујем се свим члановима жирија, на уложеном труду, времену и енергији, које су утрошили на овај корисни и лијепи пројекат.
  Срдачан поздрав, свим учесницима и уваженим колегама пјесницима од Љубише Војиновића – МАЈСТОРОВСКОГ, из Новог Сада.

 9. No votes yet.
  Please wait...

  Синоћ сам написао опширан коментар поводом овог конкурса, као и осврт на друге коментаре, али видим сада, да није видлјив за све?! Изгледа, да нијесам нешто урадио како треба! Покушаћу поново.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif