ОБЈЕКТИВНОСТ

Rating: 10.00/10. From 1 vote.
Please wait…

Шта то беше објективност? Јесте ли се то када питали уважене колегинице и колеге? Треба ли код оцењивања нечије песме бити објективан или субјективан? Има ли жири право на субјективност код оцењивања песама,или треба да буде довољно стручан и да оцени све елементе који су заступљени у једној песми и на основу тога је оцени? Жири који оцењује песму, а не аутора, је частан и компетентан.
Све сам вас поштовао и давао објективне и реалне коментаре на све што прочитах, а многе подстицао на даљи рад јер сам уочио да носе то нешто узвишено, песничко, у себи.
Некима сам и ментор био и њима желим много успеха у даљем раду, но све што сам радио трудих се да буде објективно, а то је дијаметрално супротно од начела председника удружења који инсистира на субјективним односима, па и самом жирирању, што је за мене неприхватљиво. По мени гласање није de јure и не правда га ни евентуални in kasus kasum, те сам стога избрисао све моје објаве, а била је то збирка од 82 песме које су се некима и допадале.
Желим вам све најлепше и пуно успеха у даљем раду,а после ове моје објаве очекујем да будем избачен из удружења Поезија СРБ.

(Прочитано: 154 пута, 1 прочитано данас, Сви чланци прочитани: 290.684 пута)

6 мишљења на „ОБЈЕКТИВНОСТ“

 1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  Господине Бранко, жао ми је што сам вас своји личним и објективним коментаром довео у овакву ситуацију. Мени је несхватљиво да песници који су били у жирију, а деценијама пишу поезију не могу разлучити која песма је добра, а која одлична, јер то је видљив на први поглед. Ово се дешава и на многим другим конкурсима поезије где награде добијају песници, а не песме, али се таква политика понекад обије о глву. При руци ми је зборник духовне позије Раковица ( имоја песма је у њему) и баш сам разочаран. Број учесника им се уодносу на претходну годину смањио за преко сто, наводно због короне, што је по мом мишљењу ван сваке памети, јер се песме шаљу електронски. Разлог је сакоме јасан. По мом мишљењу сте направили грешку брисањем своје поезије са овог сајта за којег мислим да је врхунски и нема скоро никакве везе са конкурсом. Ви сте подршка свима, а посебно почетницима и овде сте потребни.
  Свако добро вам желим!

  1. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
   Please wait...

   Уважени господине Комазец жеље су обостране, а ја се надам да ће сви “субјективни” у Правилнику Удружења “Поезија СРБ” наћи члан о који сам се огрешио, навести га (их) и по том основу ме искључити из Удружења.

  2. Rating: 5.50/10. From 2 votes.
   Please wait...

   Што се тиче конкурса за духовну поезију у Раковици и не сањате колико сам тек у њих разочаран. Даринка Бела Томић им је секретар и све песме најпре прођу кроз њене руке. Дивио сам јој се и као човеку и као песникињи. Била је моја заклетва и годинама сам је у сваком коментару ословљавао са “дивна Даро” не знајући колико се тек тамо мешетари и да је баш она била мој “Брут”.

 2. Rating: 10.00/10. From 1 vote.
  Please wait...

  Naravno da je pravo svakog pesnika da ima svoje mišljenje i da svoju poeziju postavlja i objavljuje tamo gde želi. Ja se kao urednik sajta trudim da svakom članu to pravo nesmetano omogućim. Jer svi pesnici koji pišu i čitaju, s vremenom postaju sve bolji… Ali ponekad su stavovi i mišljenja oko procene vrednosti poezije različiti i teško je pronaći tu apsolutnu istinu, ko je najbolji, ko je u pravu?Ali to je jedna stvar! Zato se slažem sa Dušanom da Branko nije trebao da briše svoje pesme. Jer pesma kad se iznedri, treba da ima i svoj život i da bude čitana što više. A Brankove pesme su odlične, po mom mišljenju (subjektivnom).

 3. No votes yet.
  Please wait...

  ПЕСМА ЈЕ ОГЛЕДАЛО ПЕСНИКОВО, АКО ПЕСМА НИЈЕ ВРЕДНА ПАЖЊЕ ПЕСНИК МОЖЕ БИТИ
  КО КОД ДА ЈЕ, ЊЕГОВО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ ЈЕ НЕЋЕ ПОПРАВИТИ,ИСТО ЈЕ И СА НАГРАДАМА,ПЕСМЕ СУ НАГРАДЕ,ШТА ЗНАЧИ НАГРАДА АКО ЈЕ ПЕСМОМ НЕЗАСЛУЖЕНА.ПА ЈА ЈЕ НЕ БИХ ПРИМИО
  АКО БИХ ЈЕ ДОБИО НЕЗАСЛУЖЕНО. ПРИНЦИПИЈЕЛНО СЕ СЛАЖЕМ СА ВАМА БРАНКО, ТРЕБА БИТИ ОБЈЕКТИВАН,ТО ЈЕ ЈЕДИНО ЧАСНО.АЛИ ТО НИКАКО НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ ВАЉАН ЧИН БРИСАЊЕ ВЛАСТИТИХ ПЕСАМА,НА ТАЈ НАЧИН ОСУДИЛИ СТЕ ПОЕЗИЈУ. ОНА ИСПАШТА НЕДУЖНА.

  ПОЗДРАВ искрени БРАНКО, ДРЖИМО СЕ ВЕЛИКИХ РЕЧИ ДИВНО ГПАТРИЈАРХА ПАВЛА. ,,БУДИМО ЉУДИ” ТО ЈЕ ЈЕДИНА ИСПРАВНА ВОДИЉА НА СВАКОМ МЕСТУ ПА И У ПОЕЗИЈИ.

 4. No votes yet.
  Please wait...

  ПЕСМА ЈЕОГЛЕДАЛО ПЕСНИКОВО,АКО ПЕСМАНИЈЕ ВРЕДНА ПАЖЊЕ ПЕСНИК МОЖЕ БИТИ
  КО КОД ДА ЈЕ, ЊЕГОВО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ ЈЕ НЕЋЕ ПОПРАВИТИ,ИСТО ЈЕ И СА НАГРАДАМА,ПЕСМЕ СУ НАГРАДЕ, ШТА ТО ВРЕДИ НАГРАДА АКО ПЕСМА НИЈЕ ДОБРА, ЈА НЕ БИХ ПРИМИО ТАКВУ НАГРАДУ АКО БИХ ЗНАО ДА ЈЕ НИСАМ ЗАСЛУЖИО.ДАКЛЕ ПРИНЦИПИЈЕЛНО СЕ СЛАЖЕМО БРАНКО, БИТИ ОБЈЕКТИВАН ЈЕ ЈЕДИНО ЧАСНО, АЛИ СВАКАКО НЕ ЗНАЧИ ДА ТРЕБА БРИСАТИ ВЛАСТИТЕ ПЕСМЕ, ЈЕР ТИМ ГЕСТОМ ВИ КАЖЊАВАТЕ ПОЕЗИЈУ КОЈА ЈЕ НЕДУЖНА, ТРЕБА СЕ УВЕК ПРИСЕТИТИ РЕЧИ ДИВНОГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: ,, БУДИМО ЉУДИ”, ТЕ РЕЧИ БИ ТРЕБАЛЕ СВИМА БИТИ ВОДИЉА НА СВАКОМ МЕСТУ А У ПОЕЗИЈИ ПОГОТОВО.

  ИСКРЕНИ ПОЗДРАВ ЗА БРАНКА, АНДРЕЈА Ђ. ВРАЊЕШ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
https://www.poezija.rs/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif